nederlands english francais deutsch
Bijbehorende regio
Canada
Bijbehorende druiven
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Gamay
Gewurz traminer
Merlot
Pinot Gris
Pinot Noir
Riesling
Vidal
Ontario
Ontario


Met ca. 14.000 ha het grootste wijngebied van Canada. Binnen de privincie Ontario vinden we verschillende wijngebieden: Prince Edward County, Niagara Peninsula, Lake Erie, North Shore, Pelee Island, Toronto en Prince Edward County.


The Vintners Quality Alliance (VQA) is Canadaĺs symbool van kwaliteitswijnen. Het is vergelijkbaar met de systemen in Frankrijk (AOC), ItaliŰ (DOC), en Duitsland (QmP), en garandeert de consument Canadese wijn van hoge kwaliteit.

Het VQA symbool op een fles Canadese wijn verzekert de consument van een goede productiemethode, goede duivensoorten, en naar de juiste verhouding, herkomst uit het juiste gebied en controle op het jaar van herkomst.

Het VQA standaard is door de staat gecontroleerd en wordt in Ontario gecontroleerd door de VQA Ontario en in British Columbia door het British Columbia Wine Institute (BCWI). Ontario en British Columbia zijn op dit moment de enige 2 Canadese wijnregio┤s die voldoen aan de eisen van de VQA standaard.
er zijn 2 categoriŰn:
1. volgens provincie:
Wijnen die de naam "Ontario" dragen. Deze cepage wijnen moeten voor minstens 75% bestaan uit die benoemde cepage en ook de karakterisitieke punten van die cepage moeten aanwezig zijn in de wijn. Ze worden door een groep onafhankelijke deskundigen gecontroleerd.
2. volgens geografisch gebied: er zijn er 3 in Ontario: (Designated Viticultural Areas) :
Niagara Peninsula
Lake Erie North Shore
Pelee Island
De wijnen moeten zich, behalve aan bovengenoemde algemene regel ook houden aan iets strengere regels:

a. gemaakt zijn van nobele Europese druivensoorten als de chardonnay, riesling, pinot noir, cabernet sauvignon etc.
b. een minimum aan suiker hebben
c. als er op het etiket de naam Cru of Estate Bottled voorkomt, betekent de vermelding VQA dat 100% van de druiven uit deze wijngaard komen, en dat ze bij de juiste rijpheid geoogst zijn.
Alle VQA wijnen zijn door experts blind geproefd, de experts zijn benoemd door het Bureau de Contr˘le des Alcools de l'Ontario. De gouden mÚdaille die dit bureau uitlooft is de hoogste lokale onderscheiding.In het gebied bij Niagara, waar de meeste wijn wordt verbouwd, is het klimaat sterk be´nvloed door de aanwezigheid van de grote meren. Redelijk wat regen, een warme zomer en een lange herfst vormen een uitstekende uitgangspunt voor rijpe druiven.
Lange herfsten Warme zomers